Dette er websiden for 2014. Trykk her for å komme til 2015.

Oppfriskningskurs i matematikk NTNU 4.-9. august 2014

Oppfriskningskurset er et frivillig og gratis kurs over én uke som avholdes før den ordinære undervisningen og Teknostart begynner. Kurset er først og fremst myntet på dem som ønsker en litt mykere start på semesteret. Kurset er ment å gi et bedre grunnlag for å gå løs på matematikkemnene ved NTNU. I år er det Jørgen Endal som foreleser kurset. (Venligst bruk "Oppfriskningskurs matematikk 2014" i emnet dersom du sender e-post til foreleseren.)

Velkommen!

Nyheter

09.08 klokka 12:24: Prøven og løsningsforslaget er nå lagt ut i timeplanen. Lykke til videre på NTNU!
PS: Kanskje vi ses i Matematikk 1 :-)

08.08 klokka 12:14: Da er de siste forelesningsnotatene lagt ut. I disse notatene finnes også utfyllende informasjon om prøven i morgen klokka 09:00 i EL5. Vel møtt!

07.08 klokka 12:40: Se lenger ned for informasjon om prøven på lørdag.

07.08 klokka 12:27: Her er litt informasjon om programmet jeg brukte i forelesning i dag: Info om Maple. Du kan fritt laste det ned dersom du er student ved NTNU.

07.08 klokka 12:21: Har nå lagt ut dagens forelesningsnotater i timeplanen under. Bare trykk på pdf-lenka.

Klikk her for gamle nyheter

Click to hide ⇱

06.08 klokka 12:24: Har nå lagt ut dagens forelesningsnotater i timeplanen under. Bare trykk på pdf-lenka.

06.08 klokka 11:13: Det blir ikke lagt ut fasit eller løsningsforslag til øvingene. Dersom du står fast, er det meningen at du skal spørre studentassistentene på øvingstimen eller konsultere medstudenter.

05.08 klokka 13:04: Har nå lagt ut dagens forelesningsnotater i timeplanen under. Bare trykk på pdf-lenka.

04.08 klokka 13:47: Over ligger telefonnummeret til to av studentassistentene. Disse skal bare brukes dersom du roter deg helt vekk, og bare i tidsrommet 13:15-15:00 mandag til fredag.

04.08 klokka 13:37: Har nå lagt ut dagens forelesningsnotater i timeplanen under. Bare trykk på pdf-lenka.

03.08 klokka 14:00: I morgen, mandag 04. august, er det forelesning fra 09:15-12:00 i EL5. Etter dette, blir det en lengre pause frem til 12:40. Klokka 12:40 møtes vi igjen i EL5 for litt informasjon. Tirsdag-lørdag følger vi timeplanen slik den står beskrevet under.

01.08 klokka 16:00: Gruppeinndelingen er klar. Venligst vær sikker på hvilken gruppe du tilhører. På mandag 04.08 vil studentassistentene hjelpe deg med å finne riktig rom. (Dersom du er påmeldt kurset men ikke finner deg selv i fila "Gruppeoversikt", møt opp på et rom med ledig kapasitet. Dersom du ikke er påmeldt kurset, er det bare å møte opp på aktivitetene så lenge det er ledig kapasitet på rommene.)

01.08 klokka 10:00: Påmeldingen er nå over. Vel møtt til kursets oppstart mandag 4. august klokka 09:15 i EL5.

Prøve

Prøven i kurset blir avholdt lørdag den 09. august klokka 09:00 i EL5. Det er ingen tillatte hjelpemidler; ikke engang kalkulator. Husk å ta med blyant, viskelær og ark til å skrive på. Venligst vær presis!

Prøven vil inneholde oppgaver fra hele kursets pensum, og vil vare i 90 minutter. Siden prøvene skal rettes, må dere skrive navn, linje og gruppenummer (f.eks. Jørgen Endal, Siv. ing. fysikk og matematikk, gruppe 0) på prøven. Navnet ditt kommer ikke til å bli brukt til noe som helst; vi trenger navnene for å kunne levere prøven tilbake. Prøvene kan hentes i Nordre Lavblokk (stedet studentassistentene viste dere under Dag 1) i hyller som er merket med 1-10 hvor 1-10 svarer til gruppenummeret fra gruppeoversikten. Alle prøvene skal være ferdigrettet innen tirsdag 19. august.

NB: Prøven er frivillig.

Timeplan

Mandag 4/8 Tirsdag 5/8 Onsdag 6/8 Torsdag 7/8 Fredag 8/8 Lørdag 9/8
08:15-09:00
09:15-10:00 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Prøve
10:15-11:00 Forelesning Forelesning Forelesning Forelesning Forelesning Prøve
11:15-12:00 Forelesning Forelesning Forelesning Forelesning Forelesning Løsningsforslag
12:15-13:00
13:15-14:00 Øving 1 Øving 2Øving 3Øving 4Øving 5
14:15-15:00 Øving ØvingØvingØvingØving
15:15-16:00 (Øving) (Øving)(Øving)(Øving)(Øving)
16:15-17:00

Klikk for forklaring av timeplanen

Click to hide ⇱

Det vil bli felles forelesninger før lunsj og regneøvinger med studentassistenter (øvingsveiledere) etter lunsj. Disse vil foregå i mindre grupper på egne rom. Fra klokken 15:15-16:00 står det "Øving" i parentes. Dette betyr at det ikke vil være en studentassistent til stede, men at rommet er reservert slik at dere kan fortsette å jobbe der uforstyrret. På lørdag vil det bli gitt en prøve i det vi har jobbet med. Det gis ingen karakterer, men dere får selv et bedre inntrykk av hva dere har lært og får trening på en prøvesituasjon.

De faglige ressursene som er tilgjengelige på siden vil også bli lenket til i timeplanen.

Klikk for informasjon om hvor EL5 er

Click to hide ⇱

Alle forelesningene og prøven på lørdag foregår i EL5. EL5 ligger i "glassbygget" parallelt med sentralbygget. Her er et NTNU-kart, og her er et håndtegnet kart. Dersom du ennå ikke har skjønt hvor det er, ligger EL5 i bygget som har adresse O. S. Bragstads plass 2E. Du kan også laste ned applikasjonen "mazemap", som inneholder kart og oversikt over alle bygninger og rom på campus.


Husk at hele opplegget er frivillig, og at øvingene og prøven bare er laget for at nettopp du skal friske opp matematikkunskapene dine.

(Frivillige) øvinger

Dette er øvingene i kurset.

Øving 1 - Mandag

Øving 2 - Tirsdag

Øving 3 - Onsdag

Øving 4 - Torsdag

Øving 5 - Fredag

Det blir ikke lagt ut fasit eller løsningsforslag til øvingene. Dersom du står fast, er det meningen at du skal spørre studentassistentene på øvingstimen eller konsultere medstudenter.

Pensum

Kurset vil blant annet inneholde:

 • Den reelle tallinje (naturlige, rasjonelle og irrasjonelle tall)
 • Kartesiske koordinater (rette linjer, sirkler, disker og ellipser)
 • Funksjoner (definisjonsmengde, verdimengde, odde, like, delt forskrift)
 • Implisitte uttrykk
 • Kontinuerlige funksjoner (introduksjon)
 • Lineære ligninger (ligninger med flere ukjente)
 • Polynomer
 • Logaritme- og eksponentialfunksjoner (den naturlige logaritme)
 • Trigonometriske funksjoner
 • Formlikhet
 • Induksjonsbevis
 • Implikasjons- og ekvivalenspiler

Klikk for å finne ut mer om lærebok

Click to hide ⇱

Forelesningene i kurset vil utgjøre pensum, og kurset i seg selv krever ikke at man kjøper en pensumbok. Du kan ta med deg bøkene fra videregående, men dette blir neppe nødvendig.

Bør jeg ta kurset?

Kursets innhold

Click to display ⇲

Click to hide ⇱

Vi har valgt å fokusere på å repetere de grunnleggende regneferdighetene som taes for gitt på NTNU. I tillegg vil vi jobbe med den forståelsen som trengs for å klare å anvende matematikken man egentlig kan på oppgaver man aldri har sett før. Vi vil ikke jobbe med de mer kompliserte temaene fra R2, slik som integrasjon og differensialregning. Dette gjennomgåes i sin helhet i de vanlige kursene (matematikk 1, analyse 1, etc).

Du må selv gjøre en vurdering på om du vil ha utbytte av oppfriskningskurset. Vi har fokusert på å lage et best mulig tilbud for dem som ellers ville synes Matte 1 og Analyse 1 er veldig vanskelig.

Forkurs i kjemi

Click to display ⇲

Click to hide ⇱

Kjemi har et tilsvarende kurs, som først og fremst er myntet på dem som ikke har hatt kjemifag på videregående. Dessverre avholdes disse kursene samtidig. De som skal følge kjemikurset vil ha muligheten til å delta på matematikkurset på mandag. Hvis du skal ha mye kjemi i studiet og føler deg utrygg på kjemien fra videregående er det naturlig å velge kjemikurset. Hvis du er trygg på kjemi eller bare skal ha ett kjemifag i studiet, da er det naturlig å velge matematikkurset.

Påmelding

Påmeldingen er nå over

Click to hide ⇱

Påmelding til oppfriskningskurset gjøres her: http://www.math.ntnu.no/emner/oppfrisk/2014/meld/. Du kan melde deg på dersom dette høres interessant ut for deg (og dersom du er 80% sikker på at du kommer til å møte opp på kurset). For å få en følelse av nivået på kurset, kan du ta denne forprøven. Merk også at det sannsynsligvis vil være et litt annet pensum i år enn tidligere år, men nivået vil sånn cirka være det samme.

Husk at hele kurset (forelesningene, øvingene og prøven) er frivillig, og at du ikke trenger å møte på alle aktiviteter i regi av kurset selv om du er påmeldt.

2020-02-28, Hallvard Norheim Bø