Dette er websiden for 2015. Trykk her for å komme til 2016.

Oppfriskningskurs i matematikk NTNU 3.–7. august 2015

Oppfriskningskurset er et frivillig og gratis kurs over én uke som avholdes før den ordinære undervisningen og Teknostart begynner. Kurset er først og fremst myntet på dem som ønsker en litt mykere start på semesteret. Kurset er ment å gi et bedre grunnlag for å gå løs på matematikkemnene ved NTNU. I år er det Jørgen Endal som foreleser kurset. Vennligst bruk "Oppfriskningskurs matematikk 2015" i emnet dersom du sender e-post til foreleseren.

Velkommen!

Nyheter

07.08 klokka 11:45: Dagens prøve og løsningsforslag ligger nå ute under timeplanen. Lykke til videre på NTNU :-)

06.08 klokka 13:36: Nå ligger forelesningsnotatene for Dag 4 (her finner dere også mer informasjon om prøven) ute i timeplanen. Vel møtt til prøven klokka 09:00 i EL5 i morgen.

05.08 klokka 12:21: Nå ligger forelesningsnotatene for Dag 3 ute i timeplanen. Vel møtt klokka 08:15 i EL5 i morgen.

04.08 klokka 12:36: Nå ligger forelesningsnotatene for Dag 2 ute i timeplanen. Vel møtt klokka 08:15 i EL5 i morgen.

03.08 klokka 15:24: Nå ligger forelesningsnotatene for Dag 1 ute i timeplanen. Vel møtt klokka 09:15 i EL5 i morgen.

02.08 klokka 14:37: Gruppeinndelingen er klar. Venligst vær sikker på hvilken gruppe du tilhører. På mandag 03.08 vil studentassistentene hjelpe deg med å finne riktig rom.

02.08 klokka 10:00: Påmeldingen er nå over. Vel møtt til kursets oppstart mandag 3. august klokka 09:15 i EL5.

Timeplan

Mandag 3/8 Tirsdag 4/8 Onsdag 5/8 Torsdag 6/8 Fredag 7/8
08:15-09:00 Dag 3 Dag 4
09:15-10:00 Dag 1 Dag 2 Forelesning (EL5) Forelesning (EL5) Prøve
10:15-11:00 Forelesning (EL5) Forelesning (EL5) Forelesning (EL5) Forelesning (EL5) Prøve (EL5/F1)
11:15-12:00 Forelesning (EL5) Forelesning (EL5) Forelesning (EL5) Forelesning (EL5) Løsningsforslag
12:15-13:00
13:15-14:00 Øving 1 Øving 2 Øving 3 Øving 4
14:15-15:00 Øving Øving Øving Øving
15:15-16:00 (Øving) (Øving) Øving Øving
16:15-17:00

Klikk for forklaring av timeplanen

Click to hide ⇱

Det vil bli felles forelesninger før lunsj og regneøvinger med studentassistenter (øvingsveiledere) etter lunsj. Disse vil foregå i mindre grupper på egne rom. Mandag og tirsdag står det "Øving" i parentes fra klokken 15:15-16:00. Dette betyr at det ikke vil være en studentassistent til stede, men at rommet er reservert slik at dere kan fortsette å jobbe der uforstyrret.

De faglige ressursene som er tilgjengelige på siden vil også bli lenket til i timeplanen.

Klikk for informasjon om hvor EL5 er

Click to hide ⇱

Alle forelesningene foregår i EL5. EL5 ligger i "glassbygget" parallelt med sentralbygget. Her er et NTNU-kart, og her er et håndtegnet kart. Dersom du ennå ikke har skjønt hvor det er, ligger EL5 i bygget som har adresse O. S. Bragstads plass 2E. Du kan også laste ned applikasjonen "mazemap", som inneholder kart og oversikt over alle bygninger og rom på campus.

Husk at hele opplegget (utenom prøven) er frivillig, og at øvingene bare er laget for at nettopp du skal friske opp matematikkunskapene dine. Prøven som blir avholdt på fredag er obligatorisk, men denne er bare laget for at du skal øve deg på en prøvesituasjon.

(Frivillige) øvinger

Dette er øvingene i kurset.

Øving 1 - Mandag

Øving 2 - Tirsdag

Øving 3 - Onsdag

Øving 4 - Torsdag

Det blir ikke lagt ut fasit eller løsningsforslag til øvingene. Dersom du står fast, er det meningen at du skal spørre studentassistentene på øvingstimen eller konsultere medstudenter.

Prøve

Prøven i kurset blir avholdt fredag den 07. august klokka 09:00 i EL5/F1. Det er ingen tillatte hjelpemidler; ikke engang kalkulator. Husk å ta med blyant, viskelær og ark til å skrive på. Venligst vær presis!

Prøven vil inneholde oppgaver fra hele kursets pensum, og vil vare i 90 minutter. Siden prøvene skal rettes, må dere skrive navn, linje og gruppenummer (f.eks. Jørgen Endal, Siv. ing. fysikk og matematikk, gruppe 0) på prøven. Navnet ditt kommer ikke til å bli brukt til noe som helst; vi trenger navnene og gruppenummeret for å kunne levere prøven tilbake. Prøvene kan hentes i Nordre Lavblokk (stedet studentassistentene viste dere under Dag 1) i hyller som er merket med 1-13 hvor 1-13 svarer til gruppenummeret fra gruppeoversikten (bruk den gruppen du har møtt på under øvingsveiledningen). Alle prøvene skal være ferdigrettet innen fredag 14. august.

NB: Prøven er obligatorisk.

Pensum

Kurset vil blant annet inneholde:

 • Den reelle tallinje (naturlige, rasjonelle og irrasjonelle tall)
 • Kartesiske koordinater (rette linjer, sirkler, disker og ellipser)
 • Funksjoner (definisjonsmengde, verdimengde, odde, like, delt forskrift)
 • Implisitte uttrykk
 • Kontinuerlige funksjoner (introduksjon)
 • Lineære ligninger (ligninger med flere ukjente)
 • Polynomer
 • Logaritme- og eksponentialfunksjoner (den naturlige logaritme)
 • Trigonometriske funksjoner
 • Formlikhet
 • Induksjonsbevis
 • Implikasjons- og ekvivalenspiler

Klikk for å finne ut mer om lærebok

Click to hide ⇱

Forelesningene i kurset vil utgjøre pensum, og kurset i seg selv krever ikke at man kjøper en pensumbok. Du kan ta med deg bøkene fra videregående, men dette blir neppe nødvendig.

Bør jeg ta kurset?

Kursets innhold

Click to display ⇲

Click to hide ⇱

Vi har valgt å fokusere på å repetere de grunnleggende regneferdighetene som taes for gitt på NTNU. I tillegg vil vi jobbe med den forståelsen som trengs for å klare å anvende matematikken man egentlig kan på oppgaver man aldri har sett før. Vi vil ikke jobbe med de mer kompliserte temaene fra R2, slik som integrasjon og differensialregning. Dette gjennomgåes i sin helhet i de vanlige kursene (matematikk 1, analyse 1, etc).

Du må selv gjøre en vurdering på om du vil ha utbytte av oppfriskningskurset. Vi har fokusert på å lage et best mulig tilbud for dem som ellers ville synes Matematikk 1 og Analyse 1 er veldig vanskelig.

Påmelding

Påmeldingen er nå over

Click to hide ⇱

PÅMELDINGEN ER NÅ AVSLUTTET. Du kan melde deg på dersom dette høres interessant ut for deg (og dersom du er 80% sikker på at du kommer til å møte opp på kurset). For å få en følelse av nivået på kurset, kan du ta denne forprøven. Merk også at det sannsynsligvis vil være et litt annet pensum i år enn tidligere år, men nivået vil sånn cirka være det samme.

Husk at hele kurset (forelesningene og øvingene) er frivillig, og at du ikke trenger å møte på alle aktiviteter i regi av kurset selv om du er påmeldt. Det vil bli avholdt en obligatorisk prøve på kursets siste dag. Merk at kurset er et frivillig og gratis tilbud så prøveresultatet har ingen praktisk betydning; prøven er bare laget for at du skal øve deg på en eksamenssituasjon.

Forkurs i kjemi

Click to display ⇲

Click to hide ⇱

Kjemi har et tilsvarende kurs, som først og fremst er myntet på dem som ikke har hatt kjemifag på videregående. Dessverre avholdes disse kursene samtidig. De som skal følge kjemikurset vil ha muligheten til å delta på matematikkurset på mandag. Hvis du skal ha mye kjemi i studiet og føler deg utrygg på kjemien fra videregående er det naturlig å velge kjemikurset. Hvis du er trygg på kjemi eller bare skal ha ett kjemifag i studiet, da er det naturlig å velge matematikkurset.

2020-02-28, Hallvard Norheim Bø