Innholdsfortegnelse

TMA4240 Statistikk høsten 2016

Eksamen - aktivitet før/under/etter og noen opplysninger

Pensum og endringer fra tidligere år

Pensumliste finner du fra Pensum og lærebok.

Legg spesielt merke til at følgende for første gang i år ikke er med i pensum:

I eksamenssettet Desember 2015 så er oppgave 2c laget for å løses med en felles estimator for varians, men i år ville vi løst den med å anta ulike varianser og en tilnærmet-t-fordeling. Oppgaven er fremdeles relevant, men med et annet løsningsforslag. Numerisk svar og konklusjon vil ikke avvike nevneverdig fra det som er presentert i løsningsforslaget.

Veiledning i statistikklab før eksamen

Du er velkommen til å stille spørsmål i emnet på følgende tider:

I statistikklabben vil forelesere og øvingeslærere være tilstede. Det vil ikke bli sagt noe i plenum i veiledningen.

Eksamensdagen

Eksamen i TMA4240 H2016 avholdes onsdag 21. desember kl 9.00. Du logger deg (som vanlig) inn i studweb for å se hvor du skal sitte.

Husk at du kan ha med

Under eksamen så vil en representant for faglærerne være tilstede i lokalet rundt kl 10-11. Dette annonseres av vaktene. Da kan du stille spørsmål rundt eventuelle uklarheter i oppgavene. Faglærer kan ikke se på det du har skrevet eller uttale seg om det du har gjort er galt eller korrekt. Det er kun uklarheter i oppgaven som faglærer kan svare på.

Rett etter eksamen er ferdig (noen har utvidet tid, så dette vil trolig være rundt kl 14) vil løsningsskisse publiseres på hjemmesiden.

Hva kjennetegner en eksamensoppgave? Og hvor finner jeg eksamenssett fra tidligere semestere?

Eksamensoppgaven skal teste om læringsmålene er oppfylt. Disse er:

1. Kunnskap. Studenten kjenner de grunnleggende begrepene og prinsippene for sannsynlighetsregning og statistisk inferens. Videre kjenner studenten til enkle statistiske modeller og prosesser ofte brukt innen teknologi og naturvitenskap, og vet hvordan slike situasjoner best kan analyseres. Studenten forstår også begreper innen statistikk og sannsynlighetsregning tilstrekkelig til å kunne kommunisere med fagstatistikere om mer kompliserte situasjoner.

2. Ferdigheter. Studenten kan regne ut sannsynligheter for hendelser i enkle situasjoner. Studenten kan videre anvende sin kunnskap om sannsynlighetsregning og statistikk til å gjenkjenne og analysere data fra enkle statistiske situasjoner innen teknologi og naturvitenskap, om nødvendig med bruk av matematisk programvare og deskriptive metoder. Videre er studenten i stand til å kommunisere med fagstatistikere om mer kompliserte situasjoner.

Konkret så består eksamensoppgaven av 10 punkter, som alle gir maksimalt 10 poeng. Vi tilstreber at rundt halvparten av punktene sorterer under sannsynlighetsregning (del 1, kapittel 1-7) og rundt halvparten under statistisk inferens (del 2, kapittel 8-11). Videre er målet vårt at vi lager oppgaver som kan klassifiseres som "lett","middels" og "vanskelig" og at det på hvert sett er 4 lette, 4 middels og 2 vanskelige. Det er selvfølgelig veldig individuelt hvordan vanskelighetgraden til oppgavene oppleves.

Tidligere eksamenssett i emnet finner du fra Eksamenssett. Denne siden gir oppgaven, løsningsforslag og videoløsning (der det er tilgjengelig). Enmet Statistikk har emnekoden TMA4240 i høstsemestret og TMA4245 i vårsemestret, og det arrangeres felles kontinuasjonseksamen i begge emenkodene.

For eksempel for eksamen Desember 2015 var tanken at 1a (f til F), 2a (N sanns), 3a (total og Bayes sanns) og 4a (Poisson-sanns) og var "lette oppgaver", 1b (SME), 2b (E og Var), 2c (hypotesetest), 4b (regresjon), var "middels" og 3b og 4c var "vanskelige".

Er du redd for at dette ikke går bra? Da kan du lese Hjelp jeg stryker! og hvis det ikke hjelper så send en mail til Mette (se under Kontaktinfo i venstremargen) så avtaler vi et møte der du (og andre) kan jobbe med bare de såkalte "4 lette" på de siste eksamenene sammen under veiledning.

Karaktersetting

Når fagkollegiet er ferdig med å evaluere alle eksamensbesvarelser vil karakterer gjøres tilgjengelig via studweb. I tillegg vil det puliseres en rettemal. Generelt vil det være 10 punkter på eksamensoppgaven og alle disse vil gi maksimalt 10 poeng. I rettemalen vil vi også fortelle hvordan disse 10 poengene pr deloppgave er brutt ned til poeng på deloppgaver. Hvis vi endre opp med å avvike fra NTNUs anbefalte karaktergrenser (poeng vs bokstavkarakter) vil dette også stå i rettemalen. Det er viktig at du sammenligner oppgaven din med rettemalen og ber om begrunnelse før du eventuelt klager på karakteren.

Det tredje og siste møtet med referansegruppa vil bli avholdt etter at karakterer er tilgjengelig, og det er derfor mulig og mene noe om eksamen (og hvordan læringsmål ble reflektert i eksamen) i den endelige rapporten i faget.