TMA4150 Algebra - vår 2020

Lagrange
Abel
Galois
Cayley
Sylow

Burnside
Kummer Dedekind Hilbert Noether

Eksamen og løsningsforslag

Årets eksamen og løsningsforslag.

Spørretimer før eksamen

Mandag 18. mai 14.00 – 16.00 og tirsdag 19. mai 14.00 – 16.00. Her er Zoom-lenke for begge dagene, bruk passordet 285392.

Øvingstimer, Discord-kanal og flere videoer

Vi har nå opprettet øvingstimer i Zoom, hver onsdag i tidsrommet 14-16 (det vanlige øvingstidspunktet vi hadde). Der vil øvingslærer Didrik være tilgjengelig. Dette vil gå fram til eksamen, og hvis pågangen er stor kan vi muligens opprette en ny øvingstime, slik at vi har to per uke. Lenke til Zoom-møtet (den er satt til å gjentas hver onsdag 14-16) er her.

Videre har referansegruppen opprettet en Discord-kanal, hvor dere studenter kan diskutere fritt om alt mulig algebraisk, uten foreleser eller øvingslærer tilstede. Hvilken frihet! Invitasjon er her.

Vi håper mange vil ta i bruk disse tilbudene. Vær aktiv og stå på! Forøvrig vil vi fortsatt holde øye med Blackboard-forumet.

Jeg er nå ferdig med å spille inn forelesningsvideoer som dekker (mesteparten av) de siste delene av pensum. Bruk dem sammen med notatene. Framover nå planlegger jeg å prøve meg på en del videoer i samme format, hvor jeg løser en del gamle eksamensoppgaver.

Eksamen

 • Eksamen vil bli gjennomført som en digital hjemmeeksamen i Inspera. Planen er at dere skriver med blyant på papir, og så laster opp bilde av besvarelsen. Selve formatet vil ligne på en vanlig eksamen.
 • Samme tidspunkt som opprinnelig planlagt: 22. mai i tidsrommet 09.00 - 13.00. Det vil sannsynligvis bli gitt 15 minutter ekstra for å laste opp besvarelsen. Slapp av folkens, dette ordner seg.
 • Alle hjelpemidler vil bli tillatt, men merk at dette er en individuell eksamen. Det er ikke tillatt å kommunisere med andre.
 • Det vil kun bli gitt bestått/ikke bestått, altså ikke bokstavkarakter. Dette er uheldig for de som siktet seg inn mot en toppkarakter, men det er den mest rettferdige løsningen i denne situasjonen, når alle hjelpemidler tillates og vi ikke kan føre tilsyn under eksamen.
 • Grensen for å få bestått vil være sammenlignbar med grensen mellom karakterene E og F på en vanlig eksamen.
 • Se forøvrig her for mer informasjon fra offisielt hold.

TMA4150 i koronaperioden

Videoene som legges ut er et komplement til notatene. Bruk disse sammen!

Etter TMA4150 - veien videre innen algebra

Jeg håper flere av dere har fått litt sansen for algebra denne våren. Nå til høsten har vi to emner som begge tar over der TMA4150 slutter. Det ene er MA3201 Ringer og moduler, som er det neste steget i teoretisk retning, mens det andre er TMA4160 Kryptografi, som er en mer anvendt retning. Håper å få sett flere av dere igjen!

Foreleser

Petter Andreas Bergh
Rom 840
petter.bergh[at]ntnu.no

Forelesninger

 Mandag  12.15–14.00  S1
 Torsdag  10.15–12.00  KJL5

Øvingslærer

Didrik Fosse
Rom 801
didrik.fosse[at]ntnu.no

Øvingstimer

 Onsdag  14.15–16.00  F3
2020-05-22, Petter Andreas Bergh