Ofte stilte spørsmål

Dette er en liste over spørsmål flere av dere har stilt, sammen med de svarene vi pleier å gi.


Spørsmål: Jeg har godkjent øvingsopplegget fra et tidligere semester i TMA4110 eller TMA4115. Må jeg gjøre øvingsopplegget på nytt?

Svar:
Nei, du trenger ikke å levere øvinger på nytt dersom du har godkjent øvingsopplegg i TMA4110 eller TMA4115 fra et tidligere semester. Sjekk om obligatorisk opplegg for TMA4115 v2022 er godkjent i Studentweb - hvis nei, må du kontakte eksamenskontoret.


Spørsmål: Hvorfor svarer ingen på e-posten min!?

Svar:
Du finner mest sannsynlig svaret på denne hjemmesiden.


Spørsmål: Kan jeg spørre om noe?

Svar:
Ja. Du kan (og bør) gå på mattelabben og spørre om alt du lurer på. Du kan også stille spørsmål til foreleser i pausen i forelesningene, eller (hvis det er noe du tror flere enn deg lurer på) rekke opp hånden i forelesning og spørre.

Om du har praktiske spørsmål, kan du spørre på forumet eller kontakte fagstaben på epost. Spørsmål som har med øvingsopplegget å gjøre bør sendes til øvingslærer (Louis); andre spørsmål sendes til faglærer (Brynjulf, Franz eller Dag), eller koordinator (Brynjulf).


Spørsmål: Må jeg møte i interaktiv forelesning?

Svar:
Nei. De interaktive forelesningene er valgfrie å møte til. Vi anbefaler å delta på dem for å få starthjelp med innleveringene.


Spørsmål: Kan jeg møte opp i en annen parallell sin interaktive forelesning?

Svar:
Hvis den interaktive forelesningen er digital kan du møte opp i en valgfri interaktiv forelesning

Hvis den interaktive forelesningen er fysisk så vil de som tilhører parallellen bli prioritert. Det vil si at du risikerer å måtte snu i døren.


Spørsmål: Hvor og når er mattelaben?

Svar:
Se timeplanen.


Spørsmål: Innleveringen handler om ting vi ikke har gjennomgått ennå!

Svar:
Det var ikke et spørsmål.


Spørsmål: Hvorfor handler innleveringen om ting vi ikke har gjennomgått ennå?

Svar:
Dette er først og fremst fordi innleveringen dekker flere uker med pensum, og vil bli publisert uken før første tema gjennomgås. Alt nødvendig pensum vil bli gjennomgått i god tid før tidsfristen.

Det kan også hende at målet med oppgaven er at du skal lære noe nytt.


Spørsmål: Hvordan kan jeg få grundig tilbakemelding på innleveringen min?

Svar:
Hvis du ønsker grundig tilbakemelding, må du spesifisere hvilke oppgaver du ønsker det på. Det tar lang tid å gi en grundig tilbakemelding, så spør kun om det hvis du føler du behøver det og kommer til å lese dem. Har du spørsmål til rettingen kan du spørre i mattelab.

Merk: Du får kun grundig tilbakemelding på oppgavene du spesifiserer.


Spørsmål: Hvordan burde jeg besvare en oppgave?

Svar:

En god besvarelse viser at du har forstått følgende:

  1. Hva spør oppgaven om?
  2. Hvordan regne/vise det oppgaven spør om?
  3. Når er oppgaven besvart?

Dette krever - blant annet - at du har en ryddig besvarelse med god begrunnelse.


Spørsmål: Hva kreves for å få godkjent en innlevering?

Svar:
Det skal være gjort et ærlig forsøk på de fleste oppgavene.


Spørsmål: Hva kreves for å få gå opp til eksamen?

Svar:
For å gå opp til eksamen må du ha godkjent minst fem av sju innleveringer.


Spørsmål: Er pensumet endret fra tidligere år?

Svar:
Pensum varierer noe fra år til år. Vi prøver alltid å forbedre faget.


Spørsmål: Hva er pensum dette semesteret?

Svar:
Pensum bestemmes av notatene, innleveringene og de interaktive forelesningene.


Spørsmål: Er det lurt å gjøre gamle eksamensoppgaver?

Svar:
Tja. Det kan være en god idé å gjøre noen gamle eksamensoppgaver, så lenge du unngår noen vanlige feller.

Ikke tenk at gamle eksamener forteller nøyaktig hvordan årets eksamen blir, eller at det er visse typer oppgaver som alltid gis på eksamen, slik at man bare trenger å lære seg hvordan man løser akkurat de oppgavene. Du må også være oppmerksom på at det er små endringer fra år til år i hva som er pensum, hva som blir lagt mest vekt på, og i formuleringene og notasjonen som brukes.

Den beste indikasjonen på hva slags oppgaver du kan forvente å få på eksamen finner du i årets øvingsopplegg, ikke i gamle eksamener.

Men samtidig er innholdet i emnet hovedsakelig det samme hvert år. De gamle eksamensoppgavene er derfor en god kilde til mange varierte oppgaver som stort sett kommer med fullstendige løsningsforslag.


Spørsmål: Hvordan bør jeg forberede meg til eksamen?

Kort svar: Gjør øvingsopplegget.

Langt svar:

Click to display ⇲

Click to hide ⇱

I løpet av semesteret bør du jobbe godt med faget. Du bør gjøre så mange som du får til (og får tid til) av øvingsoppgavene. Bruk de interaktive forelesningene, notatene og videoforelesningene på en måte som fungerer godt for deg. Noen har mye utbytte av forelesninger, andre foretrekker å bare lese selv. Bruk tiden din på det du lærer mest av.

Det er en veldig god idé å jobbe sammen med andre. De fleste oppdager selv at det går an å samarbeide når man jobber med øvingene. Men det kan være lurt å diskutere faget med hverandre også utenom øvingsopplegget, for eksempel kan man like etter en forelesning snakke om hva man forsto og ikke forsto, og prøve å forklare ting for hverandre.

Når vi kommer til slutten av semesteret, forelesningene er over og alle innleveringene er levert, bør du få oversikt og repetere. Les gjennom alle notatene på nytt, og prøv å få oversikt over hva du har lært. Gjør store deler av øvingsopplegget på nytt, eller se i hvert fall over dem og sjekk at du vet hvordan du kan løse de fleste av oppgavene (det er greit å hoppe over de aller vanskeligste oppgavene hvis du ikke sikter mot en A).

Helt til slutt, når du har jobbet deg gjennom alle øvingene for andre gang og mener du har oversikt over hele pensum, kan det være lurt å se på noen gamle eksamensoppgaver. Ta gjerne en hel eksamen fra et tidligere år, og prøv å jobbe deg gjennom den på fire timer, uten hjelpemidler. Da får du en følelse av hvordan det er på eksamen, og kanskje oppdager du noen ting du trenger å se litt mer på før den virkelige eksamenen.


Spørsmål: Er Rottmanns formelsamling ikke lenger tillatt hjelpemiddel på eksamen?

Svar:
Det stemmer. Det er kun kalkulator som er tillatt hjelpemiddel.

Tidligere har Rottmanns formelsamling vært tilllatt hjelpemiddel i alle fagene Matematikk 1-4. Nå har Matematikk 1 og 2 sluttet å bruke den, og vi mener at den ikke er spesielt relevant for Matematikk 3. Vi har derfor valgt å ikke tillate den som hjelpemiddel.


Spørsmål: Jeg har vært syk — kan unntak gjøres?

Svar:
Det obligatoriske opplegget i emnet er laget for å romme alle studenter som kan ta en eksamen, og det vil derfor i alminnelighet ikke gjøres unntak fra fristene eller grensene.

I de fall dette vil vurderes, er det særdeles viktig at du i god tid tar kontakt med emneansvarlig. For sene meldinger vil ikke bli vurdert. Merk at studenter med særskilte behov alltid har mulighet å kontakte tilretteleggingstjenesten, men at et slikt vedtak i dette tilfelle ikke trenger å ha innvirkning på øvingsopplegget.


2022-01-25, Endre Sørmo Rundsveen