Vektorfunksjoner og romkurver

  • En vektorfunksjon er en funksjon der funksjonsverdiene er vektorer istedet for skalarer.
  • Det er vanlig å tenke på en vektorfunksjon som en parametrisk kurve.
  • Vektorfunksjoner følger alle de vanlige derivasjonsreglene, og noen ekstra regler for skalarprodukt og kryssprodukt.
  • I punkter der en kurve er glatt er det mulig å sette opp en enhetstangent som tangerer kurven, en enhetsnormal som står normalt på kurven og en binormal som står vinkelrett på både enhetstangenten og enhetsnormalen. Disse utgjør sammen et koordinatsystem for dette punktet.
  • Krumningen til en paramterisk kurve sier noe om hvor mye kurven krummer seg. En rett linje vil for eksempel ha null i krumning.
  • Torsjonen til en paramterisk kurve gir et mål på hvor mye kurven dreier seg. Hvis torsjonen er null betyr det at kurven er inneholdt i et plan.



Sentrale begrep

Trykk på det grå feltet for å se en definisjon

Kontinuerlig vektorfunksjon

Kontinuerlig vektorfunksjon

Definisjon av en kontinuerlig vektorfunksjon:
En vektorfunksjon \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(t)= x(t)\:\mathbf{i} + y(t)\:\mathbf{j} + z(t)\:\mathbf{k}\) er kontinuerlig i et punkt \(\mathbf{r}(t_0)\) hvis \(x,y\) og \(z\) er kontinuerlige i punktene \(x(t_0),y(t_0)\) og \(z(t_0)\).

Relevante kapittel:11.1

Deriverbar vektorfunksjon

Deriverbar vektorfunksjon

Definisjon av deriverbar vektorfunksjon:
Vi sier at vektorfunksjonen \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(t)= x(t)\:\mathbf{i} + y(t)\:\mathbf{j} + z(t)\:\mathbf{k}\) er deriverbar i punktet \(\mathbf{r}(t_0)\) dersom grenseverdien \[\mathbf{v}(t_0)=\lim_{\Delta t \to 0}\frac{\mathbf{r}(t_0+\Delta t)-\mathbf{r}(t_0)}{\Delta t}\] eksisterer. Vi sier da at \(\mathbf{v}\) er den deriverte av \(\mathbf{r}\).

Relevante kapittel:11.1

Glatt vektorfunksjon

Glatt vektorfunksjon

Definisjon av glatt vektorfunksjon:
Vi sier at en vektorfunksjon er glatt i et punkt dersom den deriverte eksisterer, er kontinuerlig og er ulik \(\mathbf{0}\) i dette punktet.

Relevante kapittel:11.1

Hastighet og fart

Hastighet og fart

Definisjon av hastighet og fart:
Dersom \(t\) representerer tid og \(\mathbf{r}(t)\) representerer posisjonen ved tiden \(t\) kaller vi \(\mathbf{v}=\frac{d}{dt}\mathbf{r}\) for hastigheten til \(\mathbf{r}\), og vi sier at \(v(t) = \left|\mathbf{v}(t)\right|\) er farten.

Relevante kapittel: 11.1
Relevante videoeksempel: Hastighets- og akselerasjonsvektor, Corioliseffekten, Normal- og tangentvektor til kurve

Kurvelengdeparametrisering

Kurvelengdeparametrisering

Definisjon av kurvelengdeparametrisering:
Gitt en parametrisert kurve \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(s)\) så sier vi at \(\mathbf{r}\) er kurvelengdeparametrisert dersom kurvelengden av \(\mathbf{r}\) fra \(s=s_1\) til \(s=s_2\) er gitt ved \(s_2-s_1\).

Relevante kapittel: 11.3

Tangent, normal og binormal

Tangent, normal og binormal

Definisjon av enhetstangent:
Dersom \(\mathbf{r}\) er glatt i punktet \(\mathbf{r}(t)\) vil \[\mathbf{\hat{T}}(t) = \frac{\mathbf{r}^\prime(t)}{\left|\mathbf{r}^\prime(t)\right|}\] være en enhetstangent til \(\mathbf{r}\) i dette punktet.

Definisjon av enhetsnormal:
Dersom \(\mathbf{\hat{T}}^\prime (t)\) eksisterer og er ulik null vil \[\mathbf{\hat{N}}(t) = \frac{\mathbf{\hat{T}}^\prime (t)}{\left|\mathbf{\hat{T}}^\prime (t)\right|}\] være en enhetsnormal til \(\mathbf{r}\) i dette punktet.

Definsjon av enehtstangent og enhetsnormal fra kurvelengdeparamterinseringen:
Anta at \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(s)\) er en kurvelengdeparametrisering. Da er enhetstangenten og enhetsnormalen gitt ved \[\mathbf{\hat{T}} = \mathbf{r}^\prime (s)\] og \[\mathbf{\hat{N}} = \frac{\mathbf{\hat{T}}^\prime (s)}{\left|\mathbf{\hat{T}}^\prime (s)\right|}.\]

Kommentar:
Ettersom \(\mathbf{\hat{T}}\) og \(\mathbf{\hat{N}}\) står vinkelrett på hverandre kan man også konstruere en tredje enehtsvektor som står normalt på begge disse. Denne kalles binormalen.

Definisjon av binormal:
Gitt en kurve \(\mathbf{r}\) der \(\mathbf{\hat{T}}\) og \(\mathbf{\hat{N}}\) er definert kaller vi vektoren \[\mathbf{\hat{B}}(t) = \mathbf{\hat{T}}\times \mathbf{\hat{N}}\] for binormalen til \(\mathbf{r}\).

Relevante kapittel: 11.4-11.5
Relevante eksempel: Tangent, normal, binormal, kurvatur og torsjon.
Relevante videoeksempel: Normal- og tangentvektor til kurve

Krumning og torsjon

Krumning og torsjon

Definisjon av krumning:
Gitt en kurve \(\mathbf{r}\) og enhetstangenten \(\mathbf{\hat{T}}\) sier vi at \[\kappa(t) = \frac{\left|\mathbf{\hat{T}}^\prime (t)\right|}{\left|\mathbf{r}^\prime (t)\right|}\] er krumningen til \(\mathbf{r}\).

Definisjon av krumningen fra kurvelengdeparamterisering
Gitt en kurve \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(s)\), som er kurvelengdeparametrisert, og enhetstangenten \(\mathbf{\hat{T}}\) så er kurvaturen \(\kappa\) gitt ved \[\kappa(s) = \left|\mathbf{\hat{T}}^\prime (s)\right|.\]

Definisjon av torsjon:
Gitt en kurve \(\mathbf{r}\), enhetsnormalen \(\mathbf{\hat{N}}\) og binormalen \(\mathbf{\hat{B}}\) vil det finnes en funksjon \(\tau(t)\) som oppfyller \[\mathbf{\hat{B}}^\prime (t) = -\tau(t)\left|\mathbf{r}^\prime (t)\right| \mathbf{\hat{N}}(t).\] Denne kalles torsjonen til \(\mathbf{r}\).

Definisjon av torsjon fra kurvelengdeparamterisering
Gitt kurvelengdeparamteriseringen \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(s)\), enhetsnormalen \(\mathbf{\hat{N}}\) og binormalen \(\mathbf{\hat{B}}\) vil torsjonen \(\tau\) oppfylle \[\mathbf{\hat{B}}^\prime (s) = -\tau(s) \mathbf{\hat{N}}(s).\]

Relevante kapittel:11.4 og 11.5
Relevante eksempel: Tangent, normal, binormal, kurvatur og torsjon.
Relevante videoeksempel: Aksellerasjon og krumning til kurve



Sentrale setninger

Trykk på det grå feltet for å se et teorem.

Derivasjonsregler

Derivasjonsregler

Teorem (Regneregler for derivasjon av vektorfunksjoner):
La \(\mathbf{u}\) og \(\mathbf{v}\) være deriverbare vektorfunksjoner, og la \(\lambda\) være en deriverbar funksjon. Da er \(\mathbf{u}+\mathbf{u}\), \(\mathbf{u}\cdot \mathbf{v}\), \(\mathbf{u}\times \mathbf{v}\) og \(\lambda \mathbf{u}\) alle deriverbare vektorfunksjoner som oppfyller

  1. \(\frac{d}{dt}\left(\mathbf{u}(t)+\mathbf{v}(t)\right) = \mathbf{u}^\prime (t) + \mathbf{v}^\prime (t)\)
  2. \(\frac{d}{dt}\left(\mathbf{u}(t)\cdot\mathbf{v}(t)\right) = \mathbf{u}^\prime (t)\cdot \mathbf{v}(t) + \mathbf{u}(t)\cdot \mathbf{v}^\prime (t) \)
  3. \(\frac{d}{dt}\mathbf{u}(t)\times \mathbf{v}(t) = \mathbf{u}^\prime (t)\times \mathbf{v}(t) +\mathbf{u} (t)\times \mathbf{v}^\prime (t) \)
  4. \(\frac{d}{dt}\left(\lambda(t)\mathbf{u}(t)\right) = \lambda^\prime (t) \mathbf{u}(t) + \lambda(t)\mathbf{u}^\prime (t)\)
  5. \(\frac{d}{dt}\left(\mathbf{u}\left(\lambda(t)\right)\right) = \lambda^\prime (t) \mathbf{u}^\prime \left(\lambda(t)\right)\)

Kommentar:
Merk at disse reglene essensielt bare er varianter av produktregelen og kjerneregelen, der noen funksjoner er byttet ut med vektorfunksjoner, og vanlig multiplikasjon kan byttes ut med skalarprodukt eller kryssprodukt.

Relevante kapittel:11.1

Kurvelengde gitt ved hastighet

Kurvelengde gitt ved hastighet

Teorem:
Gitt en vektorfunksjon \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(t)\) med kontinuerlig derivert \(\mathbf{v}\) så er kurvelengden \(s\) fra \(t=a\) til \(t=b\) gitt ved \[s = \int_a^b \left|\frac{d\mathbf{r}}{dt}\right|\: dt = \int_a^b \left|\mathbf{v}(t)\right|\: dt = \int_a^b v(t)\: dt.\]

Kommentar:
Merk at dette er samme formel for kurvelengde som ble gitt i Buelengde til en parametrisert kurve.

Relevante kapittel:11.3
Relevante videoeksempel: Lengen av en parametrisk kurve



Sentrale metoder

Trykk på det grå feltet for å se en metode.

Beregning av den deriverte

Beregning av den deriverte

Metode:
For å regne ut den deriverte i praksis bruker vi at \(\frac{d\mathbf{r}}{dt} = \frac{dx}{dt}\:\mathbf{i}+\frac{dy}{dt}\:\mathbf{j}+\frac{dz}{dt}\:\mathbf{k}\), altså kan man derivere hver komponent for seg.

Relevante kapittel:11.1

Parametrisering av skjæringskurven mellom to flater

Parametrisering av skjæringskurven mellom to flater

Metode:
Hvis man vil finne skjæringskurven mellom to flater, er det ofte hensiktsmessig å oppgi denne som en parametrisert kurve. Dessverre finnes det ikke en generell oppskrift for hvordan man gjør dette, og det lønner seg derfor å se på mange eksempler.

Et spesialtilfelle som gjør det enkelt å parametrisere skjæringskurven mellom to flater er når den ene flaten er en sylinder som er parallell med en koordinatakse (se kvadratiske flater for en innføring i slike sylindere). En slik sylinder er representert av en ligning i kun to variabler. Hvis man begynner med å parametrisere denne, kan man finne et uttrykk for den siste variabelen fra ligningen for den andre flaten.

Relevante kapittel:11.3
Relevante videoeksempel: Hastighets- og akselerasjonsvektor, Retningsderivert med riktig benevning (denne oppgaven bruker også en del konsepter fra partiellderiverte), Lengde av skjæringskurve mellom kule og sylinder

Parametrisering ved kurvelengde

Parametrisering ved kurvelengde

Metode:
Gitt en parametrisk kurve \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(t)\) så kan man sette opp en kurvelengdeparameterisering av \(\mathbf{r}\) ved å definere \[s = s(t) = \int_{t_0}^t\left|\frac{d}{d\tau}\mathbf{r}(\tau)\right|\: d\tau,\] for så å bruke dette uttrykket til å finne et uttrykk \(t=t(s)\) for \(t\). Den nye parametriseringen blir da \(\mathbf{r}=\mathbf{r}(t(s))\) med \(s\) som ny parameter.

Relevante kapittel:11.3

Kapitler i boka: 11.1-11.5.
Eksempler

2019-03-31, Marius Thaule