Denne siden vedlikeholdes av Gereon Quick
Bacheloroppgave for studenter i matematiske fag (BMAT)
Denne siden gir informasjon om hvordan du velger tema og veileder for en bacheloroppgave i matematiske fag. Alle faglærere ved institutt for matematiske fag er aktuelle veiledere. Ta direkte kontakt med en eller flere av dem som du synes tilbyr et interessant tema, og eller jobber innen fagfelt du er interessert i for å diskutere aktuelle temaer for oppgaver (se listen under). Listen under er en fellesliste for bacheloroppgaver, MTFYMA-prosjekt og masteroppgaver, slik at alle temaene og forslagene er ikke nødvendigvis tilgjengelig for alle typer prosjekt og oppgaver. Veilederen vil i så fall også opplyse om eventuelle forkunnskapskrav for å kunne gjennomføre prosjektet/oppgaven.
Fristen for å registrere din veileder er 31. januar kl. 16:00.
BMAT studenter: Registrer din veileder/oppgave for bacheloroppgaver som leveres i 2025
In writing a bachelor thesis in mathematical sciences, one needs to address the UN's sustainability goals. You find these goals here on page 14. If you want to look at the sustainability strategy of the IE-faculty look here, where page 9 explains the requirements to a bachelor or a master thesis with respect to the UN's sustainability goals.
Bacheloroppgave
Bacheloroppgaven MA2002 (15sp) er en obligatorisk del av bachelorgraden i matematiske fag. Hensikten med emnet er å lære å presentere matematikk både muntlig og skriftlig. Bacheloroppgaven bedømmes med bestått eller ikke bestått. Ut over å skrive en bacheloroppgave består den av en muntlig presentasjon av oppgaven. Gjennom arbeidet med oppgaven mottar studenten veiledning etter avtale med veilederen (normalt ett møte hver eller annen hver uke). Skjema for å registrere veileder og bacheloroppgave kommer.
- Studenten skal sette seg inn i et tema innen matematikk eller statistikk. (Det er ikke krav om egen forskning i bacheloroppgaver, men temaet bør ikke være noe som også er dekket av det vanlige kurstilbudet.)
- Studenten skal også lære å presentere temaet skriftlig på en klar og konsis måte. (Det er viktig å forstå at det ikke er antall sider men klarhet av presentasjon som teller her.) Mange studenter bruker her LaTeX for å gjøre dette.
- Til slutt skal prosjektet presenteres muntlig. Det kan for eksempel være i form av en seminarpresentasjon i faggruppa, eller, om det er flere bachelorprosjekter i samme fagfeltet, ved å presentere resultatene for hverandre.
Veiledning
Listen under er en fellesliste for prosjekter/oppgaver for forskjellige studieretninger, og noen av dem kan i utgangspunktet være ment som oppgaver på masternivå. Det er derfor viktig at du tar direkte kontakt med mulige veiledere for å diskutere mulige oppgaver for å sikre tilgjengeligheten av den oppgaven som frister deg. Veileder bør være valgt før eksamenslutt i semesteret før en planlegger å starte på bachelorprosjektet.
Frist og vurdering av en bacheloroppgave
- Over ett semester: innleveringsfrist i semesteret henholdsvis 1. juni og 15. desember for en vår- og høst-semesters oppgave.
- Over to semestere: innleveringsfristene de samme som over, dvs. 1. juni og 15. desember.
- Oppgaven leveres i Inspera.
- Studentenes skriftlige og muntlige presentasjoner vurderes av en intern og en (eller flere) eksterne sensorer. Det gis ikke bokstavkarakterer, bare bestått/ikke bestått.
- Sensor skal bruke Sensurveiledning for bacheloroppgaver når de sensurerer oppgaven.
- Vi anbefaler studentene å lese sensorveiledningen. Denne veiledningen gir studenten et innblikk i hvordan hen blir vurdert.
- I oppgaven skal det reflekteres over oppgavens bærekraftsrelevans med utgangspunkt i De forente nasjoners bærekraftsmål. Dette er et formelt krav og kan gjennomføres for eksempel ved et avsnitt i introduksjonen av oppgaven.
Presentasjon av oppgaven
Presentasjonen skal vare i ca 20-30 min. Etterpå kan sensorer komme med spørsmål knyttet til oppgaven og presentasjonen. Presentasjonen vil foregå medio juni.
Printing og ferdigstilling av bacheloroppgaver
Institutt for matematiske fag dekker kostnader for trykking av 2 eksemplarer av bacheloroppgaven i størrelse B5 eller A4, en til deg/studenten og en til din veileder. Øvrige eksemplar må dekkes av deg/studenten selv. Du kan bestille trykk samtidig som du ferdigstiller oppgaven din hos NTNU Grafisk.
Når du bestiller trykk i portalen til NTNU Grafisk, så må du huske å velge riktig kostnadssted: "63150501 Institutt for matematiske fag", og "Leveres med NTNUs Transporttjeneste/NTNU Transport service". Prosjektnummer og analyse kan du se bort fra.
Begge eksemplarene blir levert på instituttet, som sørger for at både veilederen din og du får hvert deres eksemplar.
Du finner også fremgangsmåte for ferdigstilling og bestilling av trykk på innsida.
Har du spørsmål om trykking ta kontakt med Elin Merethe Todal ved Institutt for matematiske fag.
LaTeX
Here is a short list of LaTeX resources at NTNU.
- Beginner course in LaTeX given by the library at NTNU (Sign up, the course is in Norwegian)
- An introduction to LaTeX from PVV. (Various text based resources)
Veilederoversikt og Oppgavekatalog
Her er en oversikt over mulige veileder og temaer det tilbys prosjekt, bacheloroppgaver og masteroppgaver innenfor, og hvilke faglærere som veileder slike prosjekter. Om du finner et tema som interesserer deg, klikk på fagpersoner som er listet under dette temaet, og du får tilgang til spesifikke prosjekt/masterbeskrivelser. Som student oppfordres du likevel til å ta kontakt direkte med faglærerne på deres kontor for å få høre mer om oppgavene.