Logg

August - Oktober 2023

Fellesmodulen av emnet har blitt gjennomført for fjerde gang siden oppstart av emnet i 2020. Fellesmodulen er sentrert rundt både digitale og campus-baserte læringsaktiviteter; temavideoer, digital tverrcampus zoom-time, campus-forelesninger, veiledning lokalt og digital, samt ukentlige digitale quizzer. Flere Jupyter Notatbøker har blitt utviklet dette semesteret, blant annet en notatbok der studentene kan "trene" og generere tekst fra en N-gram språkmodell, se https://github.com/imfdrift/istx100y2023/blob/main/uke3/enkel_spraakmodell.ipynb. Teorien som brukes i notatboken er fra uke 2 om sannsynlighet for hendelser og betinget sannsynlighet. Vi brukte anledningen til å diskutere ChatGPT og large language models generelt.

Dette semesteret har vi kick-startet prosjektarbeidet tidlig i semesteret ved å innføre et forberedende prosjekt. Fra et organisasjonsperspektiv hjelper dette oss og studentene med å etablere grupper tidlig (3-6 studenter per gruppe) da dette er et stort arbeid i en "klasse" på 900 studenter fra ulike campuser og studieretninger. I løpet av to uker (september) skulle gruppene møtes (fysisk eller digitalt) for å (1) skrive en gruppekontrakt, (2) samle inn og registrere observasjoner av skostørrelse og høyde i en excel eller csv-fil, (3) lese inn fila i Python og visualisere ved hjelp av et kryssplott og en regresjonslinje, (3) diskutere fordelingen til stokastiske variabler tilknyttet "forsøket"(skostørrelse er diskret, høyde kontinuerlig, forventningsverdi, spredning, form på fordelingen, osv.).

August 2023

Kontinuasjonseksamen (for fellesdelen i emnet) ble avholdt 11.august 2023. Her er

Desember 2022

I løpet av 2022 har faglærere presentert arbeid med statistikkemnene ved blant annet IE-dagen og FUI-seminar om fellesemnene ved ingeniørutdanningen.

Dette høstsemesteret har vi videreutviklet læringsstien for fellesmodulen (se under), spesielt med tanke på innstramming av frist for øvingsoppgaver slik at all aktivitet i et gitt tema forblir innenfor "tema-uka".

En annen stor endring av året var innføringen av Python-programmering i prosjektmodulen ISTx1001 Industriell statistikk.

Eksamen i fellesdelen i emnet ble avholdt 16. desember 2022. Her er

August 2022

Kontinuasjonseksamen ble avholdt 17. august 2022. Her er Sensurdokumentet.

Desember 2021

Et studentpanel har sammen med stipendiat Janne Aspheim diskutert relevans av statistikkemnet gjennom hele høstsemesteret. Her ligger rapporten fra arbeidet, og kort oppsummert finner vi:

Etter arbeidet med studentpanelet vil vi oppsummere med å sei at studentane tykkjer vel om programrelevante oppgåver frå både sine eigne og andre studieprogram. Det er vanskeleg å vete kva som kan ansjåast som framtidsrelvant, men ei blanding av generelle og kontekstuelle oppgåver er å foretrekkje. At konteksten i oppgåvene er henta frå ingeniør- og teknologifaglege problemstillingar er ynskjeleg. Det er viktig for studentane at det dei lærer hjå oss og kjem att i andre fag, og at innhaldet i andre fag kjem att i statistikkoppgåver.

Oktober 2021

Eksamen i felledelen i emnet ble avholdt 29. oktober 2021, og eksamen var ikke-manuelt rettet. Her er

Totalt 1111 studenter var oppmeldt, 1056 møtte til eksamen og 1046 leverte eksamensbesvarelse.

Mye arbeid har blitt lagt ned i å få STACK-øvinger og eksamensoppgavene relevante for studentene ved å ha fokus på ingeniør-problemer.

September 2021

Vi opprettet et studentpanel på 10 medlemmer, fra alle campuser. Vi har hatt to møter med studentpanelet, og vil møtes annenhver uke fremover. Vi planlegger å kontakte konkrete faglærere som studentene forteller har brukt statistikk i studieprogrammet sitt. Pr nå er FENT1001 identifisert og kontaktet.

August 2021

Thea Bjørnland er gått ut i permisjon og Mette Langaas er vikar som emneansvarlig og prosjektleder for NTNU Toppundervisningsprosjektet og FTS-piloten, frem til Thea kommer tilbake fra permisjon i juni 2022.

NTNU bidrar i vaksinasjonsprogrammet i Trondheim ved å låne ut eksamenshuset på Sluppen til vaksinering, dermed er det begrenset kapasitet for digitale skoleeksamener i desember, og IST A/G/T 1001/2/3 har fått tildelt digital skoleeksamen i undervisningsuke 10, 29.10. Alle faglærere i emner som studentene har denne dagen er blitt kontaktet og informert om dette. Timeplan-teamet ved NTNU har hjulpet med å finne frem til disse emnene.

Oppstart av emnet var i uke 33 (23.08), og pr 29.08 er nesten 1200 studenter påmeldt i emnet.

Vi har tatt i bruk et nytt digitalt forum, mattelab.math.ntnu.no, som er installert ved Institutt for matematiske fag (IMF), og brukes i en rekke av emnene ved IMF. Student-tilbakemeldingen er god - og forumet omtales som brilliant!

Vi har en ny ukesstruktur under utvikling og uttesting. Uka starter med en digital plenumstime (zoom webinar) for alle studenter. Der gis informasjon om opplegg, vi har quiz fra forrige ukes team, ser på spørsmål og kommentarer som kom frem i forrige uke og introdusere gjeldende uke. Mentimeter brukes til studentkontakt og Q&A har en fremtredende rolle. Deretter ser studenene ukas temavideoer (ca 3 av 10 minutter) og starter arbeidet med ukas STACK-øving. Denne får de hjelp med på fysisk veiledningstimer på alle campus og på digitalt forum. På fredagen er det interaktiv campusundervisning (en blanding av litt forelesning, mye tavleregning av oppgaver, diskusjoner og bruk av Mentimeter for studentaktivitet).

Juni 2021

Vi gjennomførte workshop om emnet, der representanter fra alle studieprogrammer var invitert. Innhold og relevans av emnet ble diskutert. Slides og referat fra workshopen finner du under "Aktiviteter og resultater" i venstremenyen.

April 2021

Prosjektet har blitt tildelt støtte fra NTNU Toppundervisning for en 2-års periode. Finansieringen fra NTNU Toppundervisning skal hovedsakelig benyttes til studentinvolvering. Høsten 2021 håper vi å rekruttere studenter som tar emnet ISTx100y til å delta i et studentpanel. Panelet skal ukentlig evaluere relevans og kvalitet i innhold. Disse innspillene skal brukes videre utvikling og programtilpasning av undervisningen.

Vi jobber med å utvikle nye undervisningsressurser for høsten 2021 basert på innspill fra studieprogram. Det involverer temavideoer, Jupyter Notatbøker, øvingsoppgaver og prosjektbeskrivelser.

Mars 2021

Kartleggingssamtaler med studieprogramledere (m.f.) er godt i gang og dette er en lærerik prosess! Hva ønsker vi å oppnå med disse samtalene? I første omgang vil vi lære om de ulike ingeniørretningene, ingeniørstudentene, og selvfølgelig presentere ideer for utvikling og programtilpasning av statistikkemnet. Så langt har vi fått helt konkrete innspill som vil føre til endring i innhold høsten 2021: (1) Temaet levetid og pålitelighetsanalyse tas inn i pensum (inkl. Weibullfordelingen), (2) refleksjon rundt antall målinger (inkl. usikkerhet i estimat og t-fordeling), og (3) refleksjon rundt uteliggere ("outliers").

Et viktig aspekt som vi vil vurdere kan illustreres av denne problemstillingen: Her har jeg et datasett, hva skal jeg gjøre med det? Svaret på dette starter allerede med valg av programvare, og Python er vår og studieprogrammenes foretrukne verktøy. Deretter følger beskrivende statistikk (visualisering, sammendrag) og kvalitetssjekk (uteliggere). For å anvende og forstå resultatene av statistiske inferensmetoder er vi også nødt til å forstå hvordan dataene ble samlet inn, hvilke prosesser som kan antas å ha generert dataene (f.eks normalfordeling eller binomisk fordeling), hvordan vi kan trekke konklusjoner fra dataene og reflektere rundt usikkerheten i disse konklusjonene. Dette er et perspektiv som vil medføre at blikket vårt løftes ut over de teoretiske aspektene ved sannsynlighetsregning og statistikk til å også inkludere aspekter ved data science.

Februar 2021

Utviklingsprosjektet "Statistikk for ingeniører" blir en pilot i Fremtidens Teknologistudier (FTS)!

I anbefalinger fra FTS-prosjektet leser vi om helhetlig og integrert kompetanse (inkludert digital kompetanse), kontekstuell læring, samstemt undervisning og studieprogramdrevet utvikling. Vi ønsker å utvikle statistikkundervisningen slik at ny teori oppleves relevant for ingeniørstudentene i deres respektive studieprogram. Vi vil vektlegge samstemt undervisning både når det gjelder statistikkemnet som en enhet, men også når det gjelder statistikkemnet som en del av ingeniørutdanningen. Målet er at studentene skal bli i stand til å anvende statistikk på en god måte i ingeniørutdanningen og yrke. Dette vil innebære en gjennomgang og evt. revisjon av læringsmål, faglig innhold, læringsaktiviteter og vurderingsformer. Vi vil innføre bruk av statistisk programvare (Python) fra dag en, ved å bygge på programmeringsferdigheter som studentene har opparbeidet seg i deres første studieår ved NTNU.

Januar 2021

Høstsemesteret 2020 er ferdig og eksamen sensurert. Første semester med statistikkundervisning ble av koronahensyn gjennomført heldigitalt. Et positivt aspekt ved dette var at geografiske avstander forsvant og undervisnings- og veiledningstilbudet ble identisk på tvers av tre NTNU-campus. Vi løste utfordringen med et digitalt semester ved å sette opp en tematisk ukesbasert fremdriftsplan, spilte inn tematiske videoer (5-15 minutter) for hver uke, kompletterte disse med en "live" (zoom) ukentlig digital undervisningstime med fokus på eksempler og oppgaveløsning, samt et digitalt øvingsopplegg i programvaren STACK. Veiledning av øvinger (og senere i semesteret prosjekter) foregikk både fysisk på campus og digitalt via forum og digitale møter. Vi er svært imponerte over studentenes gjennomføringsevne i en vanskelig studiesituasjon!

2023-10-03, Thea Bjørnland