Beregninger

Kjør gjerne beregningene dine på beregningstjeneren markov.math.ntnu.no:

  • Det er sikrere å kjøre beregninger på markov enn på din egen maskin. (Markov er sjelden nede og ingen kan skru av strømmen ved et uhell.)
  • Hvis koden din er parallellisert, kan den også gå raskere på markov enn på din egen maskin.

Hvordan?

Du kan kjøre flere beregninger samtidig, men pass på så dine beregninger ikke tar altfor mye cputid i forhold til andre brukere. Bruk programmet htop for å se hvor mange andre som kjører beregninger på markov før du velger å kjøre dine beregninger der også. Dette er normalt ikke et problem med mindre du skal kjøre noe parallell-kode. Du kan også bruke programmet Tmux Dette står forklart på siden og gjør det mulig å logge av pcen mens du kjører beregninger.

For å ikke skape problemer for andre når du kjører beregninger, er det noen retningslinjer som må følges.

  • Hvis du har store datasett, eller beregningene dine produserer store resultatfiler, skal disse filene ikke legges på hjemmekatalogen din. Det gir unødvendig stor belastning på serveren, og ekstra backuputgifter.
  • Alle større beregninger skal kjøres med nice. Hvordan du bruker dette er forklart under. Dersom du ikke bruker nice og det er mye trafikk på markov vil vi sette din nice verdi til 19.

Beregninger skal kjøres med nice. Det vil si at beregningene dine skal være snille mot andre prosesser som også kjøres på samme maskin. Dersom du ikke kjører prosessene dine nice vil din beregningsprosess få like stor rett på beregningstid som alle andre prosesser som går på maskinen. Det høres kanskje rettferdig ut at din beregning skal ha like stor rett på prosessortid som de andre, men i praksis skaper det problemer. Stort sett alle andre prosesser enn beregninger krever ikke mer enn et par prosent av prosessortiden, det vil si at det nesten til enhver tid er mer enn 90% ledig prosessortid. Mer enn dette behøves ikke for beregninger. Om alle beregninger hadde gått normalt (uten nice) ville alle brukere (deg selv inkludert) slite med unødvendig trege programmer og innlogginger.

For å bruke nice på en kommando kan du bare skrive:

nice "kommando"

Der "kommando" er det du har lyst til å gjøre. Denne kommandoen fungerer i mange typer, men syntaksen er

nice "verdi" "kommando"

Dersom du er på markov kan du da bare bruke en av disse kommandoene alt ettersom hva du skal gjøre

nice tmux -R DetteErEnTest
nice matlab -nodesktop
nice texmaker main.tex
nice ./a.out

Dersom du har lyst til å kjøre beregninger uten å selv være innlogget kan du lese mer om et program som heter Tmux som ligger på alle maskinene våre.

Vi oppdager av og til prosesser som ikke kjøres med nice. Da foretar vi justering av nice-verdi, men da blir prosessen din mye snillere enn andre prosesser. Dette fører til at din prosess kommer absolutt bakerst i køen og kan risikere å få veldig lite prosessortid om andre beregninger kjøres samtidig, så dette er ikke å anbefale. Ved gjentagelser vil det bli gitt beskjed før eventuelle andre tiltak må til.

Ved spørsmål, kontakt drift [at] math [dot] ntnu [dot] no.

2022-09-19, Per Kristian Hove