Diskusjonsforum

Om diskusjonsforumet

Instituttet har et disksjonsforum som kan brukes i emner som trenger mer/bedre funksjonalitet enn det innebygde forumet i Blackboard.

Forumet er tilgjengelig på https://mattelab2024v.math.ntnu.no/. Ta kontakt med drift [at] math [dot] ntnu [dot] no for å få opprettet et forum for ditt emne.

Funksjonalitet

 • LaTeX-støtte: Inkludert sanntids forhåndsvisning av resultatet mens man skriver (nyttig for studenter som ikke er stø i TeX). (les mer)
 • Mobiltilpasset: Fungerer bra på nettbrett og telefon.
 • Mulig å markere foruminnlegg som løst/besvart (markere svar som "riktig svar"). (les mer)
 • Oversiktlig: Lett å holde oversikt over eventuelle oppfølgingsspørsmål, filtrere bort allerede besvarte spørsmål, etc.
 • Mulighet til å stille spørsmål anonymt. (les mer)
 • Veldig lett å lime inn bilder: Man kan lime inn screenshots direkte uten å lagre til fil og laste opp fila.

Pålogging skjer via Feide, slik at studentene og fagstaben slipper å registrere seg for å poste.

Programvaren som brukes (Discourse) er lagd av de samme som står bak MathOverflow.net og stackexchange.com, og er åpen kildekode.

Kjapp innføring i bruk

Les først Discourse sin New User Guide.

Når du skriver eller svarer på innlegg, kan du enten bruke knapperaden øverst for å utheve/kursivere/lage punktlister etc., eller du kan skrive Markdown-kode direkte hvis du er komfortabel med det. Forhåndsvisning av innlegget vises til høyre for tekstboksen:

Hvis du forventer høy trafikk i forumet, kan det være lurt å opprette underkategorier (for eksempel en underkategori for hver øvingsinnlevering) og oppfordre studentene til å stille spørsmålene i riktig underkategori. Dette gjør du fra skiftenøkkel-nedtrekksmenyen øverst til høyre. Denne menyen vises kun når du står på nettstedets forside og ikke når du er inne i ditt eget emne:

Hvis en student poster et innlegg feil sted, kan dere i fagstaben flytte innlegget til riktig kategori. Bruk blyantikonet bak overskriften for å redigere tittel og plassering:

For å markere et spørsmål som løst, klikk først på "···" under svarinnlegget som er riktig og klikk deretter på " ☑ Solution":

Da vises foruminnlegget som besvart både på oversiktssiden og inne i selve innlegget:

Å markere på denne måten gjør det også lett å se hvilke spørsmål som ikke har blitt besvart. Bruk nedtrekksmenyen på øverste linje over innholdsfortegnelsen for å filtrere på besvart/ubesvart-status:

Bruk bjellesymbolet for å styre hvilke varslinger du vil ha (varsler om helt nye foruminnlegg, om nye svar på dine svar, etc.). Bjellesymbolet finner du øverst til høyre på oversiktssiden. Dette må gjøres separat for hovedforumet og for alle underforumene du er interessert i å følge med i:

Det er også et bjellesymbol nederst på siden under hvert foruminnlegg som du kan bruke hvis du vil følge med i en spesifikk tråd:

Det er bedre å svare via Reply-knappen som hører til hvert innlegg i tråden i stedet for Reply-knappen helt nederst på siden. Dette gjør det mer oversiktlig hvis det kommer flere oppfølgingsspørsmål i tråden:

Spørsmål og svar

Q: Er anonymitet overfor studenter men ikke overfor faglærer mulig?

A: Nei, anonymitet i forumet betyr anonymitet overfor alle forumbrukere, inkludert de med utvidede rettigheter. Vi kan sjekke identiteten til anonyme brukere manuelt ved å slå opp i den underliggende databasen, men dette er kun aktuelt å gjøre ved misbruk/sjikane.

Q: Er det mulig å poste privat slik man kan i Piazza, dvs. at kun studenten selv og instructor kan se posten?

A: Ja, det er mulig. På samme måte som man kan sende direktemeldinger til en annen bruker, kan man også sende direktemeldinger til en gruppe, og alle fag-/øvingslærere vil være med i en egen gruppe for emnet.

Studentene kan få beskjed om å sende en privat melding til brukeren EMNEKODE i stedet for å poste spørsmålet i forumet, så vil det havne en ny diskusjonstråd i fagstabens meldingsboks inne i Discourse. Meldingsboksen fungerer nesten identisk med forumet (det er mulig å markere tråden som løst, etc.), men trådene som ligger der er ikke synlig i forumet/for studentene.

Q: Er det mulig å slippe inn kun de som tar emnet?

A: Ja, vi kan begrense tilgang til forumet til kun de som er oppmeldt, men da tillates ikke anonyme foruminnlegg/-svar, kun innlegg og svar fra brukerkontoer som er oppmeldt i emnet. (Anonym posting i Discourse skjer ved at brukeren får opprettet en separat brukerkonto nr. 2 med anonymt navn.)

Q: Hvem kan markere som løst?

A: Både studenten som skrev det opprinnelige innlegget og faglærer/øvingslærer kan markere et spørsmål som løst.

Q: Er det mulig å se om det er staben som har svart eller kun andre studenter?

A: Ja og nei: Inne i diskusjonstråden vises navnet til faglærer/øvingslærer i en annen farge og med et ikon ved siden av, men det er ikke mulig å indikere dette på forsiden (siden der de siste diskusjonstrådene listes opp).

Q: Vi trenger en god løsning for at oppfølgingsspørsmål blir besvart selv om tråden er markert som løst. Er det mulig?

A: Forslag til rutine: Be studentene fjerne "løst"-markeringen hvis de har oppfølgingsspørsmål.

Er klar over at dette ikke er optimalt, men det ser ikke ut til å være noen måte å skille mellom om ny aktivitet i tråden (etter løst-markering) er gjort av studenter eller gjort av fag-/øvingslærer.

Q: Er det mulig å sperre enkeltforum i et tidsrom, f.eks under eksamen?

A: Ja, men forumet må sperres og åpnes manuelt, vi kan ikke sette tidspunkt/klokkeslett for dette.

Q: Kan jeg gi tilgang til til studentassistenter i emneforumet mitt?

A: Ja!

 1. Logg inn med NTNU-feidebruker på https://discourse-sso.math.ntnu.no.
 2. Velg gruppa med samme navn som emnekoden under Group administration.
 3. Skriv inn NTNU-brukernavn og trykk Save changes.
 4. De/den som ble lagt til vil få oppgraderte rettigheter ved neste innlogging.

Q: Hvordan kan jeg sette tittel på fagstab-medlemmer?

A:

 1. Fra nedtrekksmenyen oppe til høyre, velg Admin.
 2. Velg fanen users.
 3. Søk opp brukeren og trykk på brukernavnet.
 4. Trykk på blyant-ikonet etter Title og skriv inn tittel (f.eks. Studentassistent i TMA1234).
 5. Trykk Save

Q: Hvordan oppretter jeg underkategorier til forumet mitt?

A: Dette gjør du fra skiftenøkkel-nedtrekksmenyen øverst til høyre. Denne menyen vises kun når du står på nettstedets forside og ikke når du er inne i ditt eget emne! Det samme gjelder hvis du vil endre rekkefølge på underkategoriene dine.

2024-02-14, Hallvard Norheim Bø